vrijdag 10 januari 2014

Honeycomb

Gelukkig moet ik hier alleen maar typen en niet babbelen want mijn tanden zijn aan elkaar gelast van gelukzaligheid. Ik had nog nooit van het woord gehoord (toch niet in die context), maar toen ik Sue Perkins dolenthousiast rond de honeycomb van een kandidate zag dansen dacht ik: toch maar eens opzoeken.

Het gaat over een brosse variant van harde karamel en meer uitleg dan "plakzoet maar compleet onweerstaanbaar" is niet nodig. 

Ik vond hier een basisrecept.

In een diepe pan met een dikke bodem 80 gram boter op een zacht vuurtje laten smelten met 160 gram suiker en 80 gram golden sirup (ik had nog Zweedse "sirap" in huis en heb het daarmee opgelost). Eenmaal de suiker min of meer opgelost is, vuur hoger zetten en deftig laten pruttelen. Na vier tot vijf minuten krijgt dat een warme goudbruine kleur.En dan het mirakel der mirakelen: twee eetlepels bicarbonaat en een garde. Dat spel begint te bubbelen en te bruisen en op te zwellen dat het geen naam heeft!


Uitgieten over een ingevette vorm (er staat plantaardige olie, ik heb zoete amandelolie gebruik) en laten afkoelen. Dit is de gevaarlijkste fase want hete suiker en ondanks die wetenschap megaveel goesting om mijn gezicht in die bakplaat te duwen. Laten afkoelen is een ware karaktertest. Eenmaal hard kan je dat spel gemakkelijk in stukken breken. Die kan je gebruiken in koekjes of roomijs of zo. Of gewoon zo opvreten. Manmanman ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten