zaterdag 11 januari 2014

Abrikozenkroon - Paul Hollywood

Oftewel Apricot couronne. Met abrikozen dus, en maar een heel klein beetje gefoefel wat het recept betreft. Ik zet hier wat ik zelf gebruikt heb.

Deeg:
250 gram bloem
5 gram zout
7 gram instantgist
50 gram zachtgemaakte boter
1 dl melk
1 losgeklopt ei

Bloem in de kom, gist links en zout rechts (of omgekeerd, whatever). Melk, boter en ei erbij en met een vork roeren tot alles "pakt". Werkblad bebloemen en deeg dik tien minuten kneden. Ge gaat zien: goed voor uw armspieren.
Mooi balletje van maken, in een kom doen met een propere handdoek erboven en een uurtje wegzetten om te laten rijzen.

Vulling:
90 gram boter
70 gram rietsuiker
120 gram in stukken gesneden gedroogde abrikozen die je laat wellen in het sap van een sinaasappel.
35 gram bloem
80 gram gehakte noten (walnoten en pecannoten)
40 gram gedroogde veenbessen (ik had geen rozijnen meer in huis, tenzij op rum. Dat was ook lekker geweest, maar bon)
30 gram geconfijte sinaasappelblokjes

Bloem met de boter opkloppen tot dat mooi homogeen geworden is. Doe er de bloem, de noten en de gedroogde vruchten bij en roer goed om.

Als het deeg gerezen is voelt het zijdezacht aan en is het ongeveer dubbel zo groot geworden. Rol het uit in een rechthoekige lap en verdeel er de vulling over.Rol op langs de langste kant en duw goed aan zodat alles goed vast zit. Snij de rol dan over de hele lengte middendoor. Maak een touw van de twee deegstukken door ze telkens over elkaar heen te leggen. Let erop dat je de opengesneden kant waar de vulling best zichtbaar is zoveel mogelijk aan de bovenkant houdt. Maak dan een kroon van de deegstreng en plaats ze voorzichtig op een vel bakpapier op een bakplaat.Trek een propere plastieken zak over de bakplaat met kroon en al. Ik heb een zak voor de pedaalemmer gebruikt. Ja, een verse. Laat zo nog een goed half uurtje rijzen. Kijk vol bewondering naar het resultaat en zet in de oven op 200 graden. Ik heb na 25 minuten de oven iets in temperatuur verlaagd en de kroon dan zo nog een dikke vijf minuten verder laten bakken.

Voor de afwerking had ik niet meer genoeg bloemsuiker in huis, en abrikozenjam ook al niet. Het beetje poedersuiker dat ik nog had heb ik over de taart gestrooid nadat ik ze dan maar uit armoe met sinaasappelconfituur heb ingestreken. 't Is ook schoon!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten