zaterdag 28 december 2013

No soggy bottom! Pie met yoghurtkorst - gevuld met spinazie, feta en pecannoten.

Normaal gezien gebruik ik kant-en-klaar deeg voor quiches en zo. Maar het jeukt al langer dan vandaag om met zelfgemaakte deegkorsten te werken. Ik vond al recepten met kwark, maar uiteindelijk werd het iets met yoghurt. En wel dit.

Drie cups bloem (nu ik maatjes gekocht heb gaat dat opeens veel gemakkelijker om die Amerikaanse recepten te bakken) gemengd met zo'n 230 gram koude boter in kleine blokjes gesneden, een halve soeplepel zout en wat suiker. Daar een beetje met uw vingers in husselen zodat het de structuur van grof broodkruim krijgt. En er dan 2 eierdooiers en anderhalf potje yoghurt bij doen. Het recept vraagt Griekse yoghurt, maar ik had enkel magere yoghurt in huis en heb daar dan maar mijn plan mee getrokken.

Kneden, uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak en dan in je vorm leggen. Ik had voor het zekerste onderin mijn springvorm een cirkel van bakpapier gelegd. Deksel rollen en op maat snijden en op een vel bakpapier leggen. Zowel het deksel als het bakblik een half uurtje in de frigo zetten.Van restjes deeg vormpjes uitsteken voor de decoratie achteraf.Voor de vulling:
450 gram spinazie aanstoven met peper en zout en goed laten uitlekken (nog beter: uitwringen in een propere doek). Een ui fijnsnipperen en aanstoven met wat knoflook. Een handvol of twee noten in de cutter doen (hier: cashew en pecan). Een pakje feta verkruimelen. Alles door elkaar roeren en bijkruiden. Ik heb een mix van groene kruiden, peper, een beetje citroensap en wat nootmuskaat gebruikt.

De vorm uit de koelkast halen en vullen. Best goed aandrukken. Dan het deksel erop leggen en bijsnijden en zorgen dat je geen naden hebt. Afwerken met figuurtjes (of niet, ook goed), inkwasten met losgeklopt eigeel en een schoorsteentje maken in het midden.


Ik heb de taart op 180 graden gebakken in een kleine drie kwartier. Ik ben apetrots op het resultaat.Enig probleem: ik wil er geen stuk uitsnijden :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten