woensdag 25 december 2013

Chocoladetaart op Kerstse wijze

Gisteravond was het van ontploffens bij de mama. Superlekker, maar naar goede gewoonte weer veels te veel. Vandaag is het koffietafelen hier om de hoek. Dat zal dan wel weer volstaan. Ik hoef een paar dagen echt geen mensen meer te zien hierna, en ik zou het ten zeerste op prijs stellen als al die kerstmarkten, kerstbomen en kerstballen nu zouden oprotten en we alstublieft weer gewoon normaal zouden kunnen doen, want - met uitzondering van kerstavond - ik HAAT deze periode zo hartsgrondig dat ik begin te hakkelen van zodra ik probeer uit te leggen waarom.

Het enige lichtpunt aan deze hele periode is dat het betekent dat er eens voor meer dan twee man gekookt moet worden. Mijn moeder nam gisteren het grootste deel voor haar rekening, deze voormiddag ben ik er een beetje ingevlogen.

We hebben al zo'n bucheding van bij de bakker op de hoek, omdat het nu eenmaal kerstdag is. Maar gezien de familie van Meneer J op zijn zachtst gezegd een beetje taartenzot is, durf ik dat niet riskeren om met alleen die buche aan te komen zwaaien. Chocoladetaart dus.

Het recept komt van alhier en doet mij op de bloem na een beetje aan gebakken chocomousse denken:

Au bain-marie 200 gram donkere chocolade smelten met 200 gram boter. In een kom zes eieren tot schuim kloppen met 300 gram suiker en er dan nog 100 gram bloem bij doen (ik heb zelfrijzende gebruikt). De gesmolten chocolade toevoegen en goed omroeren. In een taart vorm doen en 40 minuten laten bakken op 180 graden.

Ik heb een silicone tulbandvorm gebruikt en het lukte prima om dat te ontvormen na een tiental minuutjes afkoelen.


Daarna gaf ik, geheel tegen mijn principes, toe aan de festive mood en liet ik er de volledige stock van het Bakkershuis op los. Ziehier! Als dat geen kerst is!


PS: ik heb ook nog een rijsttaart met kokos en nootjes gebakken (post volgt nog). Drie volwaardige taarten dus, en we zijn met - euh - zes man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten