vrijdag 1 november 2013

Voorbereidingen Feestje: prei in de oven, confituurrol en eierensla

Morgen komt er schoon volk proeven van de bieren die ik uit Denemarken heb meegesleept. In principe kan dat ook gewoon zonder veel spel aan, maar ge kent mij ondertussen al een beetje. Er moet en zal gekookt worden. Losjes Deens geïnspireerd wordt dat, maar dan wel heel losjes.

Zijn al in opbouw:

Prei voor in de oven

Tuuten prei in stukken snijden die allemaal ongeveer dezelfde hoogte zouden moeten zijn, al is dat vooral theorie en praat voor de vaak. Ik heb al die stukken rechtop in een sauteuse gezet, een scheut water erin tot ze half onder staan en dan een goeie tien minuten laten garen.

Daarna heb ik de stukken prei overgeheveld naar een stenen taartvorm. Vanzelfsprekend had ik tuuten tekort om de schaal helemaal te vullen en dus heb ik er in vier gesneden uien en sjalotten tussen gepropt. Ik moet eerlijk zeggen: dat ziet er heel schoon uit.

Na het assemblagewerk de boel debrizzeld met olijfolie en afgekruid met peper, grof zout en wat kurkuma. Ik heb ook een teen look in fijne reepjes gesneden en in elk preistronkje zo'n lookdingske gestoken.

Dat ga ik nu de hele nacht laten trekken om dan morgen mee in de oven te schuiven. Ik denk dat ik er op het laatste nog wat boter en misschien ook iets zoets (beetje esdoornsiroop of zo) ga over doen, zodat dat spel kan kleuren.


Confituurrol

Een kookboek dat ik aan frutsels heb gebakken toen ik nog thuis woonde was 40 succesrecepten van Liesbeth en Bie. Het ligt nog in mijn ma haar keukenkast en we hebben het aaneen moeten nieten wegens niet meer te vinden. Ik heb gelukkig nog een paar fragmenten van het recept in mijn eigen zwarte boekje staan. Zonder instructies, gewoon hoeveelheden. Maar zie: ook puur op memorie lukt dat perfect. Zelfs al kan het los vijftien jaar geleden zijn dat ik er mij nog eens aan waagde. 't Is gelijk met ne velo rijden hé...

Een volledig ei met drie dooiers en 125 gram suiker opkloppen tot het bleek en schuimig is geworden. Er 75 gram zelfrijzende bloem bij doen. En er dan voorzichtig de drie stijfgeklopte eiwitten onder spatelen. Ik heb een bakplaatje dat precies de juiste maat heeft, maar vroeger hadden we dat niet en knutselden we gewoon zelf een rechthoekig bakje van aluminiumfolie in elkaar en dat ging ook.

Het mengsel is ideaal een goede centimeter dik. Je schuift het in een oven van 200 graden, ergens tussen de 10 en de 15 minuten (afhankelijk van hoe warm 200 graden in jouw oven is). Hou goed in de gaten, lichtbruin is voldoende.


Leg een verse keukenhanddoek op het aanrecht en keer je bakplaat in een vloeiende beweging om. Pulk dan voorzichtig de folie van je koek. Smeer in met een laag confituur (in dit geval: aardbeien -rabarber). Blijf een beetje weg van de bovenrand.


Rol zo strak mogelijk op. En laat afkoelen. Morgen werk ik af met wat slagroom en chocoladekrullen.


Eiersla voor Smørrebrød

Ik ben van plan om toastjesvarianten van smørrebrød te maken en ik zie dat daar nogal vaak eieren in gebruikt worden. Dus heb ik vier hardgekookte eieren gekookt en in de cutter gedaan (jaja, eerst de pel eraf en zo) met wat mayonaise, fijngesneden bieslook, selderijzout en peper. Dat staat nu in een spuitzak in de frigo. Enig probleem is dat ik er niet van kan proeven. Ik haat, werkelijk met passie, hardgekookte eieren. Die struifsmaak, dat flauwe bloemige gevoel op je tong...; ieuw!!! Meneer J zal morgen proefkonijn mogen spelen. Als hij tenminste niet te zat is van met zijn minnares op de lappen te gaan :)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten