zondag 20 oktober 2013

Koffiekoeken met appel en kaneel

Bijna 21 jaar geleden leerde ik in Zweden Kanelbullar maken. Wegens alleen maar veel te dure bakkers en heimwee naar iets huiselijks was kunnen bakken voor mij en veel van mijn studiegenoten (enfin, feestgenoten, maar daar gaan we niet moeilijk over doen) een beetje troost in die donkere Skandinavische winter. Dat, en vodka.

Ik moet er toen letterlijk honderden gebakken hebben, bakplaten vol. Ze stonden zelden langer dan een half uurtje op het aanrecht want ze waren op hun best als ze pas uit de oven kwamen en de net niet aangebakken suiker gaten in je tong brandde.

Ik heb er deze middag volgende variant op gemaakt:


De vulling bestaat uit drie fijngesneden appels, een paar flinke soeplepels rumroijnen, een goede handvol verkruimelde pecannoten en een soeplepel of drie rietsuiker met wat kaneel overstrooid.

Het deeg is echt een zaligheid. Eens gerezen is het zijdezacht en makkelijk uit te rollen. Ik heb een goede 4 dl melk een beetje opgewarmd tot de kou er zo'n beetje uit was en er dan een pakje van 42 gram verse gist in fijngeknepen. Ik had een halve dag met mijn handen in dat melk-gistmengsel kunnen blijven zitten, ik. Ik heb me vermand en er nog 1 dl suiker en 130 gram gesmolten boter door gemengd. Alles mooi los roeren en er dan geleidelijk een kleine 800 gram bloem bij doen. De eerste 400 gram bloem kan je nog onder de melk roeren, daarna wordt het handjes vuilmaken. Begin best met wat minder bloem en doe nog een beetje bij als het deeg te plakkerig blijft. Goed kneden tot je het deeg kan uittrekken zonder dat het meteen doorscheurt en dan laten rijzen.


Laten rijzen, dat doe ik hier thuis door een verse keukenhanddoek onder de keukenkraan te steken, goed uit te wringen en over de deegkom te leggen. En dan die kom in het midden van de keuken op een stoel te zetten. Omdat daar de zon altijd het felst schijnt op dit uur van de dag.

Na een dik half uur zou dat deeg zo'n beetje verdubbeld moeten zijn. Je rolt dat dan zo dun mogelijk uit in een zo rechthoekig mogelijke lap.


De appelvulling leg je dun uitgespreid over de volledige lengte van het deeg, en over ongeveer 2/3de van de breedte. En dan rol je een zo strak mogelijke rol.


Van die rol snij je schijven van een centimeter of twee,drie dik die je inkwast met wat losgeklopt ei.


De oven in op 180 graden voor een goeie 20 minuten, maar het helpt als je je oven een beetje kent om alles deftig af te bakken.


En dan afwerken met wat suikerglazuur.Geen opmerkingen:

Een reactie posten