zondag 13 oktober 2013

De dag waarop eindelijk flappen werden gemaakt

Ah ja, mijn overbuurman was hier op bezoek om mee te vieren dat Meneer J een nieuwe job heeft. En ik had een pakje van die bladerdeegvellen uit de vriezer gehaald om er kaasstengels mee te maken.

De rest had ik een beetje per accident in de koelkast gelegd ipv in de diepvries, en nu zat ik hier dus met wat overschot waar ik nog iets mee moest aanvangen.

Mijn collega doet zo af en toe eens van die Tupperware-affairen, en via haar had ik nog een tweede pottenlikker (serieus goed gerief, dat) en een machientje om gevulde flappen mee te maken gekocht. Dat dit lag hier al een klein jaar in de kast en de vage plannen die ik had om er iets mee aan te vangen werden steeds vager en het ding verschoof naar een donker hoekje in de kast van verloren gelopen ambities. 't Is een grote kast, ja.

Vandaag was echter de dag waar flappen gemaakt zouden worden. Zoals wel vaker op een zondag haalde ik de koelkast leeg op zoek naar verloren schatten. 't Viel nogal mee deze week, ik had me niet bewusteloos gekocht in de groentewinkel in de Volderstraat. Van wat witlof, een ui en wat selder uit de vriezer heb ik soep gemaakt. Bleef nog over: een grote portabello, wat geraspte kaas en nog een paar prutsen.

Ik heb de champignon in kleine stukjes gesneden en net niet laten aanbranden met een halve fijngesnipperde ui en wat look.


Dan een vel bladerdeeg in de muil van het machientje leggen en daar een soeplepel vulling in doen. Bestrooien met wat geraspte kaas en machientje dichtklappen. Goed duwen en denken dat je een vals gebit aan het fabriceren bent.Randje deeg wegpitsen en flap voorzichtig uit het machientje halen. Inkwasten met wat losgeklopt ei en bestrooien met wat maanzaad en grof zout. Schoon hé?

                               

Ik had nog een beetje extra bladerdeeg over en ik zou kunnen liegen over het feit dat die strookjes er opzettelijk zo slordig uitzien, maar ondertussen lag de laatste lap al wat te lang op het aanrecht om er nog netjes mee te kunnen werken. In elk geval: laatste 2 porties ingekwast en bestrooid met geraspte kaas en op een bakplaat gelegd. De afgepitste restjes heb ik nog doorgekneed met de rest van de kaast om er balletjes van te maken, maar dat mag u meteen vergeten: werkt niet. Van geen kanten.


De flappen zaten goed 25 minuten in een oven op 180 graden, de restjes heb ik er na een kwartiertje baktijd bijgestoken. Ik ben buiten mezelf van trots over het resultaat en ik heb een vermoeden dat de flapjesmachine een ereplekje gaat krijgen. Nailed it!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten