zondag 22 september 2013

Zweedse chocoladeballetjes

Ergens hier in huis slingert vast nog een handgeschreven origineel, en ik heb ook nog een Zweeds kookboek liggen waar het in terug te vinden is: Zweedse chocoladeballetjes.

Toen de dieren nog spraken en ik een jaartje in Zweden rondhing heb ik ze vaak gemaakt. Er zitten alleen goedkope ingrediënten in, en je hebt er geen oven voor nodig en ook geen andere speciale keukenhulpjes. Ideaal dus voor een troep hongerige studenten met meer goesting dan geld.

Naar goede gewoonte heb ik maar wat bij elkaar gegooid en wat aan het recept gefrutseld, al was het maar omdat de buurvrouw mijn keukenweegschaal nog niet terugbracht.

Ik vermoed dat ik ongeveer het volgende in een kom heb gemengd:
200 gram havervlokken
200 gram gesmolten boter
80 gram rietsuiker
2 koffielepels cacaopoeder

Tot daar zal het wel zo'n beetje kloppen. Als extra heb ik er ook een geutje Amaretto aan toegevoegd. In het recept stond koffie, maar dat lust ik echt niet en ik kan me niet voorstellen dat ik dat ooit gebruikt zou hebben.

De bedoeling is dat je daar balletjes van rolt, maar omdat de verhoudingen niet helemaal kloppen en ik de boter ook gewoon helemaal heb gesmolten in plaats van zacht te laten worden (ik heb net twee afleveringen van The Great British Bake-Off gezien en ik moest en zou iets maken voor slapengaan) was dat niet echt doenbaar.

Ik heb het mengsel verdeeld over 2 stukken aluminiumfolie (plastic was beter geweest, maar die rol is vermist - ja, ik moet dringend mijn keukenkasten weer eens opruimen) en bestrooid met brésiliennenootjes en er dan twee worsten van gemaakt. Die liggen nu in de koelkast te stollen, zodat ze morgen op transport kunnen. Schijfjes ipv bolletjes, dat zal ook wel lekker zijn. Heimwee, maat, heimwee.....

Ook excuses voor het prentje. Camera uitgeleend en mijn gsm is ... wel....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten