maandag 12 augustus 2013

Stepping up - vegan sushi (Ik denk)

Ken je dat, Couchsurfing?

Ik heb daar jaren geleden eens een profiel op aangemaakt maar wegens aanhoudende verbouwingsperikelen had het eigenlijk geen zin om mensen uit te nodigen wegens geeneens een deftige plek om zelf te slapen, te douchen of te koken bij momenten.

Een goed half jaar geleden dacht ik opeens dat ik dat toch eens deftig moest uitproberen. Mijn ervaringen zijn zeer wisselend. Van een zeer geslaagd feestje met een in Schotland verblijvende Amerikaan met Chinese roots die mijn vriendenkring moeiteloos wist in te palmen tot een paar no-shows die mij diep ongelukkig achterlieten. Hoe kan je nu zo grof zijn met mensen die je in alle oprechtheid een gratis plek om te slapen aanbieden?

Ik heb serieus overwogen om dat profiel te desactiveren, maar dat zou toegeven zijn aan het hoge klootzakkengehalte (sorry, mama!) in de wereld en ik ben gewoon niet tot dat soort concessies in staat.

Ondertussen ben ik blij dat ik niet aan die vlaag van wantrouwen heb toegegeven, want gisteren brachten we een hele fijne namiddag door met het Turkse koppel Askin en Aylin (Prinsenhof, Begijnhof, DOK en tot grote hilariteit ook de Sleepstraat). Beetje weg van de Belfort- en Gravensteenroute, en dat leken ze niet erg te vinden. Opeens zie je weer waartoe iets als internet toe in staat is als het een goede dag heeft.


Meer goed nieuws kwam opeens vanwege een collega-couchsurfende Gentenaar die het in zijn hoofd kreeg om een vegan potluck te organiseren. Nu vind ik dat potluck-systeem eigenlijk geweldig geweldig, en zomaar binnenwippen bij wildvreemden en zien hoe het gaat ook, dus ik heb mezelf maar uitgenodigd. Morgenavond is het ergens te doen (hoop ik, want wie weet wordt dat nog afgezegd).

Ik heb geen ervaring met vegan koken omdat ik een echte kaasvreter ben, maar ik wou het alvast proberen, en dan van de eerste keer deftig. De vegan brownies staan in de oven, de sushi is al klaar. Alleen moest ik deze keer wat extra opletten. Geen boter, geen sojasaus (er zitten mensen bij die gevoelig zijn voor soja), geen eieren en verrassend genoeg (en gelukkig ook net op tijd gespot) geen wasabi. Daar zitten melkeiwitten in, in die tubekes.

Ik hoop dus dat het allemaal goedgekeurd gaat geraken. De meeste dingen die ik in de rijst heb gerold zijn zowat mijn klassiekers (komkommer en wortelen in azijn en suiker, geblancheerde groene asperges, fijngesneden puntpaprika's...). Ik botste onverwachts ook nog op zeekraal (Hallo, zeekraal! Ja, ik weet het, het is te droog voor woorden) en die heb ik ook kort geblancheerd.

Voor de paddenstoelen heb ik wat geïmproviseerd. In fijne repen gesneden oesterzwammen gemarineerd in de zelfgebrouwen chili-olie met peper, grof zout, geraspte look en limoenzeste en dan nog wat extra olijfolie en op een hoog vuur als het ware gefrituurd. Soms wou ik dat je aan mijn blog kon snuffelen, want ik verzeker u, dat rook behoorlijk machtig lekker. Ik ga dat nog doen, voor een alternatieve versie van een toast champignon bijvoorbeeld, of voor op een pizza. How zekerst!


De rest kent u al: beleggen en oprollen en opeten. Ik hoop echt dat het foutloos is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten