donderdag 6 juni 2013

Tomatensaus

Ik kreeg op Facebook een vraag in verband met tomatensaus en hoe je die nu goed kunt doen afsmaken als je verse tomaten gebruikt. Heel eerlijk: ik zou dat niet weten.

Opgegroeid in de jaren '70 was pasta thuis een redelijk exotisch concept. Macaroni met kaas en hesp (in mijn geval: met zwanworstjes), dat werd af en toe al eens klaargemaakt. En hoewel mijn moeder een hele goede kok was en is, was spaghetti bolognese niet echt haar strafste werkstuk. Ook zij kende dat eigenlijk alleen maar van de pakjes Miracoli. En omdat ze toen al geen fan was van voorverpakt voedsel maakte ze daar naar best vermogen een verse variant van.

Ik herinner me dat het best wel lekker smaakte, maar dat het er toch vooral waterig uitzag. Dat kwam door al die verse tomaten waarmee je eigenlijk onmogelijk een mooie saus kan maken. Zelfs niet van de exmplaren die ze zelf had grootgebracht. Met als resultaat dat ook de rest van de groenten en het gehakt daar maar een beetje in lag gaar te koken.

We hebben thuis lang gedacht dat alles wat uit een blik of een pakje kwam per definitie verdacht was. Maar over tomaten heb ik al lang mijn mening bijgesteld. Ik ben het links en rechts nog eens gaan opzoeken, maar de meeste recepten die ik ken gebuiken iets als gepelde tomaten uit blik.

Eergisteren was het: een hele ui in fijne halve ringen, 2 teentjes look (gesnipperd), een ferme scheut olijfolie, een halve puntpaprika in fijne reepjes en een stuk of 8 worteltjes in halve maantjes laten aanstoven. Daar 2 brickpakjes tomatenspul bij doen. Op het gemak drie kwartier laten pruttelen. Afkruiden. Meer moet dat niet zijn.

De rest van de pasta heb ik onder de rest van de saus gemengd en in de koelkast gezet. Die was voor gisteravond. Om op te warmen heb ik daar een beetje water bij gedaan, en een grote soeplepel geitenkaas. En dat was zelfs nog wat lekkerder.

Helaas kan ik u daar niet fotogewijs van overtuigen, wegens ik heb twee dagen naar de lader van mijn camerabatterij moeten zoeken. U zal me dus maar op mijn woord moeten geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten