zaterdag 22 juni 2013

Klein onderhoud: opgelegde / gezouten citroenen

Vandaag gekocht met een bon die ik van een vriendin cadeau kreeg: tadaaaaa!!!! Een Römertopf.


Ik herinner me zo'n ding nog van heel veel vroeger. It's very very 70's. Ik zat er al een tijdje op te loeren, want volgens mij kan je er geweldige stoofgerechten mee maken. En ik ben dol op stoofgerechten.

Voor in de oven heb ik verschrikkelijk veel braadsledes en van die stenen ovenschalen. Maar ik had niets dat met deksel en al binnengeschoven kon worden. Dit speelgoed gaat mij redden. Ik zie het helemaal voor me: groenten stapelen, overgieten met bouillon of wijn (vooral wijn, dus), kruiden en een paar uur compleet vergeten. En dan openmaken en beseffen dat je een gelukkige mens bent, en een pietzak, en een sjansaard, en zo nog vanalles.

Ik ben nu al even op tinternet aan het rondsurfen op zoek naar goede combinaties. De meeste recepten die ik kan vinden gebruiken kiekens en schattige lammetjes en zo. Waar er iets vegetarisch mee gemaakt wordt krijg je vooral varianten op tajines. Prima, want dat is precies wat ik hiermee wil aanvangen.

Veel van die Midden-Oosterse dinges gebruiken blijkbaar van die gezouten citroenen. Wacht! Gezouten citroenen? En ik zit mij in de zetel te vervelen? En daar liggen toch nog wel acht citroenen naar mij te lachen zeker? Eureka!

Twee varianten, waarvan ik van geen kanten weet of dat gaat lukken.

Eerste methode: opgelegd in grof zout

Gevijzeld: zwarte peper, venkelzaadjes, grof zout, kaneel, koriander, komijn.


Citroen ingesneden en volgepropt met dat zoutmengsel: dat zag er heel schoon uit.


Om vast te stellen dat de bokaaltjes die ik wou gebruiken een te kleine opening hadden om die citroenen door de persen, en ik ze dus maar helemaal in partjes heb gesneden en de boel goed heb aangestampt. Als er over een week of drie geen haar op staat zal ik weten te zeggen of ze gelukt zijn.Tweede methode: opgelegd op olie

Dat was simpeler: schijfjes snijden en laagjes maken: zout - peper - citroen - repeat.


Overgieten met olijfolie. Hoppa!


Op hoop van zegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten