woensdag 19 juni 2013

Het rabarbertaartexperiment

Ik kon bij het inkopen doen voor het feestje van vorig weekend absoluut niet weerstaan aan de rabarber. Knalrood en supervers lag die naar mij te lachen. Ik wist dat ik hem moest hebben, en dus mocht hij mee naar huis.

Zondag zat ik er doodop naar te loeren, in het volle besef dat als ik hem nog iets langer zou laten liggen hij niet meer goed zou zijn. En dus heb ik met de moed der wanhoop een rabarbertaart gemaakt.

Eigenlijk was het een totale misser. Ik realiseerde me te laat dat het bladerdeeg op was en ik zag het niet zitten om zelf taartdeeg te maken. Ge kunt dat belachelijk vinden, maar gij hebt ongetwijfeld niet voor zestig man gekookt de dag ervoor.

Een optie was om er iets kaastaartachtigs mee te maken, met een bodem van speculaaskoekjes. Dus ik cutter een pak of twee koekjes en ik laat een ferme klont boter smelten en giet daar de koekjes bij om dat dan op de bodem van een springvorm uit te spreiden en plat te drukken (goede tip: knip een cirkel uit bakpapier en plak die met wat gesmolten boter op de bodem van je springvorm, het bespaart je een massa krabwerk achteraf en ja, ik spreek uit ervaring).

Ondertussen zit ik op tinternet te zoeken naar suggesties om iets met roomkaas of mascarpone en die rabarber te doen. En dan valt mijn frank: gelatine! Al die recepten vragen om gelatine. En dus werd het opeens plan B.

Ik heb de rabarber opgezet met een scheut rosé en goed laten platsudderen. En dan heb ik daar een handvol gemalen amandelen en een handvol suiker bij gedaan en dan een beetje laten doorsudderen tot het meeste vocht verdampt was.


Kom van het vuur zetten en 2 eieren loskloppen (ik moest iets verzinnen om dat te binden) en dan heel snel en al roerend de eieren onder het rabarbermengsel roeren.

Twintig minuten in de oven op 180 graden en 't was in orde.Oh ja, springvormen, die lekken als de inhoud te vloeibaar is. Zwarte rook in de keuken weze uw deel als je daar geen rekening mee houdt! En ja, ik spreek opnieuw uit ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten