maandag 24 juni 2013

Groentenstoofpot uit de römertopf

Nieuw gerief moet natuurlijk direct getest worden. Vanavond bij het thuiskomen de römertopf in koud water gezet. Dat zou je de eerste keer zo'n half uurtje moeten doen, en daarna elke keer ongeveer een kwartier. De bedoeling is dat je een soort stoomoven in je oven creëert, met dampen en sappen die rondjes draaien onder het deksel en weer neerslaan. Voordelen: je kan eigenlijk compleet vetvrij koken en de boel kan gewoon niet aanbakken (zeggen ze, ik zal ze maar geloven zeker?). Nadeel: op een raptje iets op tafel zetten is uitgesloten. Maar bon, dat heb je met zowat alle ovengerechten, tenzij een diepvriespizza ook telt.


Dat half uurtje geeft je dan wel weer net genoeg tijd tijd om alle groenten te wassen en te snijden. In volgorde:

Vier rode aardappelen, in vier gesneden. Vijf dikke wortels in stukken en dan doormidden.


Een grote courgette, in dikke schijven en dan middendoor. Een dikke halve broccoli in roosjes. Twee uien, in vier gesneden.


Een stuk of zes grote champignons, middendoor gesneden. Een paar kerstomaten.


Ik gok er op dat ik een beetje een combinatie heb van harde en zachte groenten, en dat de sappen van de zachte groenten ervoor gaan zorgen dat ook de rest rustig gaat garen. Maar genoeg zal dat niet zijn, en dus heb ik een bouillon gemaakt:


Groentenbouillonblokje, water, witte wijn, peper, zout, saffraan, nootmuskaat. Niet laten koken, gewoon genoeg opwarmen opdat het blokje oplost. Die stenen schaal kan immers niet tegen temperatuurschokken, en dus dacht ik voor één keer in mijn leven langer dan drie seconden na en zette ik het vuur af van zodra er geen "brokken" meer in de soep zaten.

Ovenschaal op het droge gehaald en in laagjes afgevuld en overgoten met een viertal pollepels van de bouillon.


Die hoeveelheid bouillon is een pure gok, maar liever iets meer en een goed gekruide sappige jus erbij dan een uitgekookt gerecht. Denk ik. Hoop ik. Help!!

Waar ik het nog het moeilijkst mee heb is van dat in een koude oven te zetten en zo langzaam te laten opwarmen. Ik moest drie keer de oven terug afzetten. Voorverwarmen is zo'n reflex, ik moet daar echt mee oppassen. Ik zet de schaal nu anderhalf uur in de oven en ga ze dan laten afkoelen. En morgen (ik ben een onwaarschijnlijk goed voorbereide huisvrouw, ik. Ahum) laat ik de pot vanuit een koude oven nog een dik half uur doorwarmen.Wie proefkonijn wil komen spelen is overigens meer dan welkom. Met het formaat "zes personen" bedoelen ze effectief "zes personen". En wij zijn maar met twee. Geef een seintje als je nu al weet dat je morgenavond honger gaat krijgen. En als het op niets trekt, dan trakteer ik naar keuze op diepvriespizza's of frieten van 't kot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten