zondag 19 mei 2013

Vegetarisch koken kan bijzonder snel


Onlangs gelezen dat iemand vegetarisch koken vooral teveel gedoe vond: teveel werk. Ik kan me dat wel voorstellen, zeker als je elke dag voor een heel gezin moet koken.

Ik heb de eerste maanden ook veel tijd gestoken in prullen en nadenken over wat je nu weer zonder vlees zou kunnen maken. Maar ondertussen zijn we bijna drie jaar verder, en eigenlijk sta ik daar niet meer bij stil. Ik ben steeds makkelijker en sneller beginnen koken. Natuurlijk gaat een pizza in de oven schuiven rapper. Maar meestal ben ik een dik half uur bezig om alles vers op tafel te krijgen. En soms gebruik ik de kooktijd om de restjes te verwerken en dan is er ook meteen nog soep voor de dag erna.

Van de maaltijd van vanavond heb ik geen prentjes, maar 't was wel lekker. Mijn moeder was hier, dus ik had wat assistentie. Alles bij elkaar: ik schat het op 20 minuten. Kwamen op tafel:

  • fijn gesnipperd witlof met wat huisgemaakte mayonaise en mosterd en peper en zout
  • twee tomaten en een halve komkommer in schijfjes  • twee tassen bulgur met tomaat (gevonden bij de Turkse supermarkt, best te vergelijken met van de rood gekleurde pasta die je soms kan vinden) in een pot kokend water gemikt
  • wat champignons, een halve ui, een teen look en een volledige aubergine: alles fijngehakt en aangestoofd in wat olie en bijgekruid met peper en zout. 
  • de warme groeten bij de afgegoten bulgur gemikt en alles door elkaar geroerd.
  • In de pan van de groenten een paar schijfjes haloumi gebakken.
  • Klaar

Niet van alles prentjes, maar 't was een mooi bord: veel kleurtjes, warm en koud en dan die heerlijke zoute kaas erbij ... geslaagd. Er is nog bulgur voor morgen, ik denk dat ik daar morgen nog wat koude groenten ga onder mengen. Iets salsa-achtigs. En dan nog wat scheuten en zo en we zijn weer vertrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten