maandag 27 mei 2013

Turks brood in de oven

Ik kwam thuis en het huis was ontploft. De plakker die in de gang aan het werk was vond het duidelijk niet nodig om de deur naar de living dicht te houden en alles lag hier onder een serieuze stoflaag. De eetplaats zag er zelfs zo uit:


En dus heb ik hysterisch jankend de keuken gepoetst en mij heilig, heilig, heilig voorgenomen dat ik nooit meer ga verbouwen.

Ik had natuurlijk die paprika's van gisteren gepland, maar ik was compleet over mijn toeren en moest dringend weer een beetje rustig worden. In mijn geval wil dat zeggen: koken.

Een van mijn lieftallige collega's was deze morgen zo vriendelijk geweest om naar de Sleepstraat te trekken, richting Turkse bakker. Vier broden had hij bij, om al dat beleg van gisteren mee op te eten. Dat was behoorlijk gezellig, zo samen eten: stukken brood afscheuren, smeren, oppeuzelen, herbeginnen, meer moest dat niet zijn. Maar er was wel anderhalf brood over en ik heb dat netjes meegekregen. En er daarnet - al zeg ik het zelf - een superfantastische broodpizza mee gemaakt.

Nodig:
- een rond turks brood, in de dikte doormidden gesneden zodat je een dikke pizzabodem krijgt
- een aubergine, in schuine plakken gesneden
- een rode ui
-  een paar teentjes look
- veel champignons (in dit geval: 750 gram -> kijk, ik kan dat, het exacte gewicht noteren!)
- bolletje mozzarella
- olijfolie, peper en grof zout
- een stuk of 10 kerstomaatjes
- een handvol geraspte parmezaanse kaas

Eerst de aubergines: in dunne plakken snijden en op een vel folie leggen. Olie over gieten en bestrooien met grof zout en peper. In de oven zetten op 220 graden en in de buurt blijven. Als ze een beetje kleur krijgen: uit de oven halen en omkeren en nog een paar minuten geven. Let op, want dat brandt snel aan.De champignons in plakken snijden en met olijfolie, peper, zout, een fijngesneden rode ui en een paar teentje fijngesnipperde look goed laten aanstoven.


Assembleren: aubergine op de bodem, en dan de champignons er op, afwerken met stukjes mozzarella en kerstomaatjes. Direct op een bakplaat leggen: van belang voor de korst!


Na een kwartiertje in de oven de Parmezaanse kaas erover strooien en nog vijf minuutje geven op 200 graden. Serveren.


Echt waar, ik ga dat nog doen. Misschien zelfs met de bovenkant van dat brood dat ik zo meteen in de vriezer ga steken. Ik ben nog niet helemaal Zen, maar als ik met mij rug naar de living blijf zitten gaat het in elk geval al een pak beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten