maandag 20 mei 2013

Rijsttaart met kokos

Net als mijn moeder heb ik een receptenboekje waar ik in krabbel. Alleen de echte classics staan er in, en nota's over dingen die ik op tv heb gezien. Handig voor recepten die eigenlijk niet veggie zijn maar die ik al noterend aanpas: champignons ipv kip, ander bindmiddel, ik zie wel.

Mijn ma maakt geregeld van die echt rijsttaarten, zo zonder deegkorst. Zelf ben ik daar niet happig op maar het verkoopt altijd geweldig goed op feestjes en dus wou ik het - bakstuipdag!- zelf proberen.

Schrijft mijn ma:
1 liter melk
150 gram boter
250 gram suiker
250 gram rijstvlokken
3 eierdooiers
3 stijfgklopte eiwitten

Melk met boter aan de kook brengen, vuur minderen en rijst en suiker toevoegen en al roerend laten indikken (ongeveer 10 minuten). Van het vuur halen. Beetje laten afkoelen en er de losgeklopte eierdooiers onder roeren. Nog wat laten afkoelen en dan de stijfgeklopte eiwitten er onder mengen.

45 minuten op 180 graden of tot niet meer "wobbelig" (hangt af van grootte en materiaal vorm).

Kijk, mijn moeder doet wel de moeite om recepten deftig uit te schrijven. En ik zou ik niet zijn als ik me daar vervolgens iets van zou aantrekken.

In plaats van een liter melk: een halve liter melk en een halve liter kokosmelk.


Een keer goed ingedikt heb ik aan het mengsel nog een 50 gram kokospoeder toegevoegd en er pas daarna de opgeklopte eiwitten bij gedaan.


En toen dacht ik: waarom zou ik niet proberen om een speculooskorstje te voorzien. Dus gingen de koekjes in mijn favoriete keukentoestel: handmixer met cutteraffairke als opzetstuk. Echt waar, beste gerief dat ik de laatste jaren in huis heb gehaald.


Omdat ik vond dat ik al genoeg gedurfd had vandaag ben ik voor een mini-experiment gegaan: een tweede portie waarbij de speculooskruimels op de bodem van een kleine vorm gestrooid zijn.


 Uit de oven: ruikt heerlijk. Smaaktest is voor morgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten