zondag 19 mei 2013

Lentefeest: en wat gaan de veggies eten?


Vegetarisch op de BBQ? Nee hoor, dat is echt, echt, echt geen probleem. Al geef ik grif toe dat er wat meer werk in kruipt dan gewoon bij de Colruyt voorgemarineerde sosiesen gaan kopen en op de grill gooien.

De zus van het jongste metekindje viert haar lentefeest vandaag, en we zijn uitgenodigd. De peter doet van BBQ, en ik vul aan voor de veggies ter plaatse. Uit ervaring weet ik dat ik beter genoeg maak, want ze willen dan toch allemaal eens proeven en voor je het weet zijn ze met al uw eten weg. Vleeseters, niet te vertrouwen :)

Wat staat er allemaal op het menu?

Gevulde champignonsSteeltje eruit wippen en ze zonder iets in een kwartiertje in de oven zetten. Ondertussen in de blender een goede 150 gram noten (ik heb pecans gekocht) in frut draaien met een blok fetakaas erbij. Een scheut olie toevoegen om de boel smeuïg te houden. De champignons uit de oven halen, wat laten afkoelen en het vocht dat in het hoedje staat eruit gieten. Opvullen met het kaasmengsel. Afwerken met wat tijm. Opwarmen op de bbq is het makkelijkst als je ze in een aluminium schaal op het vuur zet.

Gevulde puntpepers


Van die lange rode puntpepers over de lengte insnijden. Ik maak net onder de steel ook een horizontale inkerving en pruts er dan met mijn vingers de zaadlijsten uit.
2 zakjes couscous laten weken in gekookt water en in een kom doen. Vanalles er onder roeren. In dit geval was vanalles: tijm, munt, peterselie, oregano, hele fijne broccoliroosjes, look, olie, peper en zout, zeste van een limoen en pijpajuinstjes.
De pepers vullen met de couscous (ik heb in totaal 14 stuks gemaakt) en een pakketje maken van aluminiumfolie. Om te vermijden dat je ze een uur op de grill moet leggen kan je ze een klein half uurtje in een warme oven laten voorgaren.

Groentenspiezen

Ok, hier is werk aan. Maar bon.
Deel I: de geroosterde sjalotten:De sjalotten pellen, maar niet al te netjes. In een kom doen met wat olijfolie, look, peper en zout, sap van een halve citroen, paprikapoeder en een halve duim fijngesnipperde gember. Af en toe husselen zodat ze allemaal goed onder staan. En dan in de oven (ik heb hem op 240° gezet). Tip: zorg ervoor dat je schaal niet groter is dan strikt noodzakelijk. Ik had het net op tijd gezien, maar dat karamelliseert behoorlijk snel.

Deel II: de gevulde paprika's


Paprika's in vier snijden en onder de grill laten verbranden. Zwart vel er af trekken (let op uw vingers, serieus!) en volledig laten afkoelen. Halloumi in stafjes snijden en inpakken in een plak paprika.

Deel III: de rest van de groensels


Courgettes in dikke schijven snijden, besprenkelen met olijfolie, peper en zout en balsamicosiroop
Prei in stukken van 5 cm snijden, beetgaar koken en afgieten. In de ovenschaal leggen en besprenkelen met olie, peper en zout en wat maple sirup
Schaal de oven in schuiven en een dik half uur op 180-200° laten garen.

Deel IV: de boel aan elkaar plakken:


Ook nog gemaakt: tapenade (geen prentje), chocomousse (wel prentje) en gevulde dadels (ook prentje)Geen opmerkingen:

Een reactie posten