maandag 20 mei 2013

Klein onderhoud: vanille-extract en rumrozijnen

Er zijn van die dingen die je maar beter in huis hebt als je graag bakt. Vanille-extract bijvoorbeeld, zie je geregeld in recepten opduiken. Duur spul als je degelijk gerief wil kopen, en daar zit ook geloof ik redelijk wat gefoefel bij met kunstmatige smaakstoffen.

Ik heb ruim een jaar geleden een paar vanillepeulen in de lengte doorgesneden en dan in stukken van een centimeter op 4 geknipt. Dat heb ik in een leeg bokaaltje gedaan, en dan heb ik daar Cachaça over gegoten. Ik denk dat het recept om iets anders vroeg (opgezocht: vodka), maar dat was het enige wat ik qua witte alcohol in huis had en dus moest het maar daarmee. Elke keer als je dat bokaaltje open draait komt daar een geweldig geconcentreerde vanillegeur uit. Het fijne is dat je dat na een paar maanden kan afgieten en de peulen gerust nog eens kan recycleren voor een tweede hoeveelheid. Na een paar maanden was dit het resultaat (rechterpotje). Met mate te gebruiken, maar bijzonder lekker!


Aan de linkerkant staan rumrozijnen van vorig jaar. Ik heb vandaag nog een extra bokaal gemaakt met rozijnen die ik bij de opkuis van de voorraadkasten heb gevonden, maar eigenlijk haal ik liever meteen een kilo of twee en zorg ik er voor dat ik daar ruim een jaar mee weg kan.

Bokaaltje vullen met om en om rozijnen en bruine suiker en goed aanduwen (of net niet afhankelijk van of het je om de rum of om de rozijnen te doen is). Afvullen met bruine rum. Dichtschroeven. Vergeten tot volgend jaar of zo.Die rozijnen gebruik ik werkelijk in alles: in gebak (zie volgende post), op ijs of pannenkoeken, in de spinazie (serieus: spinazie met amandelschilfers en rumrozijnen!) enzovoort. Superhandig!

1 opmerking: