zondag 26 mei 2013

In de vijzel: marinade voor butternut

In een ver verleden werkte ik ooit een jaar als uitzendconsulente. Eerlijk, dat was voor mij een job from hell. Meneer J had de eer om bij zijn laatste jobwissel een rondje interimkantoren te lopen, en er is niet zoveel veranderd: dwaze suggesties doen, onmogelijke banen proberen verkopen, halve beloftes .... een mens wordt er niet vrolijk van. Ook voor de consulenten is het vaak geen evidente zaak. De strijd om het contract wordt bikkelhard gestreden. Wie zoals ik niet opgewassen is tegen het geweld van de commerce blijft er beter weg. Ondanks de talrijke sympathieke collega's en de goede contacten met "mijn" uitzendkrachten heb ik het geen jaar uitgezongen.

Dat kleine jaar heeft me, naast het besef dat ik de private sector weinig of niets verloren heb (wat ik voor alle duidelijkheid volledig op eigen rekening schrijf), één aandenken opgeleverd dat ik nog altijd koester. Ik denk dat het een nieuwjaarsgeschenk of zo was. Een vijzel, en wel een prachtstuk. In een houten doosje (heb ik weggedaan) en met een kookboekje bij (heb ik nog).


Helemaal in gietijzer, en met een mooie beukenhouten stamper. Ik zie nog de teleurstelling op de gezichten van een aantal collega's die het cadeau echt niet op prijs stelden. Ik kocht zo rap als de wind het exemplaar van mijn unit-collega over, en dat staat nu bij mijn ma te pronken.

Het is niet zo dat ik die vijzel vaak gebruik, verre van. Maar ik ben er nog even verliefd op als toen ik voor het eerst die houten doos open deed. En vandaag heb ik hem voor het eerst in tijden weer bovengehaald.

Ik wrijf hem dan even proper met wat olijfolie en een blad keukenrol. En ik heb er dit mee gemaakt. Enfin, toch zo ongeveer.

Grof gemalen peper en grof zout, 2 teentjes look, komijn en koriander, wat olie en een theelepel van mijn zelfgemaakte chili-olie (gedroogde rode pepertjes in de blender, met olijfolie bij, en dan laten trekken tot ooit eens nodig - hij is trouwens bijna op, ik ga aan mijn pepertjesleverancier moeten vragen of ze er nog heeft).


Het laatste stuk pompoen in reepjes gesneden.


En dan Nigellagewijs in een plastieken zakje gedaan en door elkaar gewreven. Voor morgen, bij wijze van bijgerecht. Misschien giet ik er last minute ook nog wat honing bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten