zondag 19 mei 2013

Heel veel groenten in de oven


Dit is mijn favoriete gerecht


De harde groenten blancheer ik voorhand; aardappels, wortelen, prei, spruitjes, broccoli.
Stoof ik op voorhand aan in boter: de oesterzwammen en het witlof.

Ook op voorhand: rode paprika's zwart blakeren in de oven, pellen en dan oprollen met wat halloumikaas erin rollen. Rolletje vastprikken met een tandenstoker moet niet maar is wel praktisch.

Gaan rauw in de schotel: tomaten, pastinaak, uien en courgettes in staafjes.

Het vraagt wel wat werk (een dikke drie kwartier voor het snijden en kuisen) maar bon, ondertussen zitten de overschotjes al in een kookpot voor de soep morgen en er is zoveel dat ik de groenten morgen verder kan versnijden om er quiches mee te vullen).

Ik giet er behoorlijk wat olijfolie overheen en kruid af met peper, zout, muskaatnoot, beetje komijn op de wortels (normaal zou ik daar ook wat honing op durven gieten, maar mijn moeder die te gast is heeft daar een hekel aan dus laat ik het maar zo).

En dan gaat het boeltje voor drie kwartier de oven in (op 180 graden). En als alles mooi pruttelt en begint te knisperen dan haal je dat weer uit de oven en rasp je er nog wat verse parmezaanse kaas overheen.

Puur genieten is dat: al die kleuren en geuren en smaken. Als je dat zou willen kan je er natuurlijk kip of zo bij serveren. Maar echt, serieus, meer dan dit heb je niet nodig om gelukkig te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten