woensdag 29 mei 2013

Graanrepen

In de voorraadkast stonden nog havermout en allerlei noten en pitten en zo. Daar kan je graanrepen mee maken. Laat je vooral niet wijsmaken dat dat gezond is, want het hangt aaneen van de suiker en de plakboel. Maar na die chocolade-indigestie van de vorige post kan ik misschien maar beter eens doen alsof.

Hier gekeken en dan in het schof gegrabbeld.


125 gr havervlokken: check
35 gr geraspte kokos: check
30 gr amandelschaafsel: check

50 gr gezouten pinda's: check, maar ongezouten
40 gr pecannoten: check, maar gezouten (dat compenseert, denk ik dan)
30 gr zonnebloempitjes: check
40 gr krenten: nope, maar wel nog muesli met rozijnen in
25 gr sesamzaadjes: nope
50 gr dadels in kleine stukjes gesneden: check
Citroenrasp: nope, sorry (achteraf bedacht; ik had nog sinaasappelconfituur in de koelkast staan en dat was waarschijnlijk ook een goed idee geweest. Of wat citroencustard (ik heb dat zo goed als standaard in de koelkast, ja).


Haver met amandelen op het vuur gezet en heel hard staan hopen dat het niet zou aanbranden en misschien net iets te vroeg uitgezet. Rook heel erg lekker. En dan bij de rest van de droge ingrediënten gemikt en er 3/4 blik gecondenseerde gesuikerde melk bij gedaan. En dan vastgesteld dat, als je overal 10 tot 15 gram "zeurt" op de droge materie, driekwart blik niet voldoende is. Gelukkig stond er nog een blik in de kast. Ja, ik weet het, er staat verschrikkelijk veel in mijn kast.

Het hele eerste blikje en een derde van het tweede bij de droge materie gedaan, wat mij de kans gaf om, zoals die bloggende mevrouw zegt, de rest van het blikje gewoon mee in de oven te schuiven.Ik heb dat zonder opwarmen in een siliconevorm goed aangedrukt en dan de oven in geschoven. Een uur en een kwartier, zoals aangegeven. En dan veel te rap willen omkeren, waardoor de boel compleet uit elkaar viel. Geduld is niet mijn beste kant, nee. Gelukkig kon ik de massa terug in de bakvorm scheppen en opnieuw goed aandrukken in de vorm. Na een kwartiertje verder afkoelen kwam dat omdraaien alsnog perfect in orde. Als uw paniekdrempel lager ligt dan de mijne: wachten is beter.


Omdat dat blikje gecondenseerde melk ondertussen inderdaad een soort romige karamel bevatte heb ik dat maar over de koek geplaasterd met een palletmes. Best in vierkantjes snijden voor de massa helemaal is afgekoeld. Opeten in het volle besef dat het niet is omdat het tjokvol noten en granen zit, dat het ook gezond zou zijn. Dat is het niet. Maar het ziet er wel een beetje zo uit en dat is ook al veel waard.
Smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten