zondag 19 mei 2013

Filodeegrollen met feta en spinazie


Dit maak ik af en toe wel eens: filorollen, gevuld met de inspiratie van het moment. Het deeg kan je kopen bij Colruyt en in Turkse winkels. In totaal zitten er 16 vellen in zo'n pak en voor deze vulling gebruik ik er vier per rol. In totaal genoeg voor 4 rollen en eten voor een zestal mensen als je er een salade bij geeft.


Eén rol maken en restjes bijhouden voor later gebruik is in mijn ervaring gewoon een slecht idee. Het deeg droogt bijzonder snel uit en begint dan te kraken en te scheuren. In één keer opgebruiken en de buren in de feestvreugde laten delen is nog veruit de beste optie.

Nodig voor 4 rollen:

900 gram verse spinazie
een ui, een sjalot en twee tenen look, fijngesnipperd
olijfolie
een pakje fetakaas, verkruimeld
voldoende boter om een diëtist een acute hartaanval te laten krijgen (zo'n 200 gram) - gesmolten in de microgolfoven
twee handen vol geschaafde amandelen, geroosterd in een pan op een hoog vuur (goed in de gaten houden want die dingen branden verduiveld snel aan - zei zij uit ervaring)
peper en zout en andere kruiden naar smaak (ik had een mix van grof zout, venkel, gedroogde tomaatjes, roze peper en zo nog het een en ander. Gewoon peper en zout is ook goed.

Bereiding:
sjalot, ui en look aanstoven in olie en er de spinazie bij doen. Spinazie slinkt geweldig, dus doe dat stapsgewijs en je krijgt je 900 gram zo in een gemiddelde pan. Kruidt wat bij met peper. Laat uitlekken en een beetje afkoelen.
Rooster de nootjes zonder vetstof op een hoog vuur.


Leg een vel filodeeg op je werkvlak en kwast in met gesmolten boter. Leg er een tweede en een derde vel bovenop en smeer dit telkens opnieuw in met boter. Ik strooi tussen elke laag ook wat droge kruiden. Geraspte parmezaanse kaas zou ook lekker kunnen zijn.Leg na laag vier de spinazie op het deeg en strooi er de feta en de nootjes over. En maak dan nu.... de rol. Ik rol tot ongeveer halverwege, totdat ik voel dat er overal eigenlijk al twee keer vier lagen deeg om de vulling heen zitten en ik er niet meer met mijn vingers ga doorschieten.Dan smeer ik het overblijvende stuk in met wat boter en vouw ik de boven- en de onderkant van de rol in een hoekje om vooraleer verder te rollen.


Leg de rollen op bakpapier of op een bakmatje. Smeer er de laatste boter over en werk eventueel verder af met sesamzaadjes of grot zout of nog iets anders en mik in de oven. Als ze vers zijn en niet uit de koelkast komen, dan zouden ze op een kwartiertje klaar moeten zijn (oven voorverwarmd op 180 graden).

Smakelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten