dinsdag 28 mei 2013

Chocoladebrownies met whisky

Vandaag nog een troostelozer binnenkomst dan gisteren. Zakken gips van de voordeur tot de achterdeur, van beneden tot op zolder, en zo goed als alle deuren open. Zucht, zucht, zucht...

Eerst te lamgeslagen om nog de keuken in te duiken, maar toen bedacht ik mij dat het in elk geval beter was om daar te prollen dan om gedeprimeerd in de (afgedekte) zetel te duiken.

Chocolate will save you! Ik heb een waar legioen van collega's en vrienden die vallen voor de chocoladebrownies met whisky. 't Is absurde vetzakkerij, met belachelijk veel vet en suiker en drank. Ideaal voor mijn sombere bui dus. Van zodra ze uit de oven komen ga ik daar mijn gezicht mee volproppen. Schaamteloos.

Zet een grote pan op het vuur en smelt er 250 gram boter in. Zet het vuur af en smelt 200 gram donkere chocolade in de boter. Roer goed door elkaar en voeg er 375 gram kristalsuiker aan toe. Echt, zonder zever: 250 gram boter, 200 gram chocolade en 375 gram suiker.
Als excuus om het toch voor gebak te laten doorgaan roer je er 185 gram gewone en 60 gram zelfrijzende bloem door. En dan 1,5 dl (yep, deciliter!) whisky. En dan - voor de lol - nog twee losgeklopte eieren. Allemaal in diezelfde pot.

Roeren tot je een massa krijgt waar je aders spontaan van gaan samenklitten. Er eens boven gaan hangen om de waarlijk geweldige geur op te snuiven. Daar op tijd mee ophouden.Vol verwondering kijken naar het romigste, chocoladigste, vettigste beslag dat je ooit gaat maken.Omdat taartpunten snijden echt het lot zou tarten giet ik de hele massa in een met bakpapier bekleedde schaal. Dat gaat nu een uurtje in de oven, op 160 graden. Ik kijk altijd eens na na 45 minuten, het hangt erg af van de grootte van de schaal en dus de dikte van de laag beslag.


Eens uit de oven nog even in de vorm laten afkoelen en dan versnijden. Omdat het spel nog in de oven zit: een prentje van de vorige portie. Ik meen het: 3x3 is zo ongeveer de ideale maat als je geen levercrisis wil krijgen.


En mocht je nog niet overtuigd mocht zijn: dit is werkelijk AL de afwas.


Gaat het nu beter? Yep, het gaat nu beter. I laugh in the face of Plakkerman!

Ook nog: het oorspronkelijke recept komt uit Zalig Zoet. Die leutigaards doen daar koffie in (lust ik niet, yuk, koffie, en dus doe ik 1,5 whisky ipv 1,25. Ha!) en gieten er nog eens een laag chocolade overheen. Maar ik vond het zo ook al welletjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten